Zika virus

Zika virus

 

 

Advies voor zwangeren

Het zikavirus komt voor in tropische gebieden. Daarom wordt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om, uit voorzorg, met een arts de noodzaak van een reis naar gebieden waar veel zikavirus voorkomt te overleggen en uitstel te overwegen.
Ben je als zwangere in de tropen, neem dan altijd – overdagen ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om muggenbeten te voorkomen:

  • Draag bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Zwangeren wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te vermijden.  Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCI-richtlijn Zikavirus en de LCR-folder DEET op reis.
  • Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte.
  • Zwangere vrouwen kunnen voorafgaand aan hun reis informatie inwinnen bij de reizigersadviesering van de GGD in hun regio of contact opnemen met een arts, verloskundige of gynaecoloog.

Meld eventuele reizen naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij een verloskundig zorgverlener, gynaecoloog of andere behandelend arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door dengue- (knokkelkoorts), chikungunya- of zikavirus.

Voor meer informatie;

RIVM