Anti-conceptie

Op enig moment na de zwangerschap zal anticonceptie weer belangrijk worden. Nadat je bevallen bent komt je cyclus weer op gang, wanneer dat is verschilt per persoon. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt niet tegen zwanger worden tenzij je daarbij een aantal regels in acht houdt. (zie hieronder bij LAM methode). Bedenk dat je altijd een eisprong hebt voor de menstruatie, je bent dus vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt.

De keuze voor welke vorm van anticonceptie je wilt gebruiken is natuurlijk erg persoonlijk. Hieronder een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie. Na een miskraam of een bevalling zullen we je desgewenst adviseren over anticonceptie. Voor het verkrijgen van de meeste vormen van anticonceptie zullen we je naar de huisarts verwijzen. Lees bijsluiters altijd goed! Zie ook anticonceptie.

 

Anticonceptie bij borstvoeding

 
LAM-methode

Lactatie amenorroe (LAM) is het wegblijven van de menstruatie als gevolg van de lactatie. Dit ontstaat als de moeder op een dusdanige manier borstvoeding geeft dat de eisprong wordt tegengegaan. De voorwaarden waaraan moet worden voldaan zijn de volgende:

  1. Volledige borstvoeding; de baby krijgt op verzoek de borst (dus niet op vaste tijden), dag en nacht, met tussenpozen van niet meer dan circa zes uur;
  2. De baby krijgt geen bijvoeding, behalve eventueel een beetje water en vitaminen; bijvoeding leidt tot minder lang drinken aan de borst, tot lagere prolactinespiegels en daardoor tot het optreden van een eisprong;
  3. Wanneer na meer dan acht weken na de bevalling bloedverlies optreedt, is de kans op bevruchting toegenomen en moet een aanvullende methode, worden toegepast;
  4. Na zes maanden is volgens veel gegevens de kans op zwangerschap toegenomen; dan wordt sowieso een aanvullende methode geadviseerd. De betrouwbaarheid gedurende de eerste vier maanden is vergelijkbaar met die van een spiraaltje. In de vijfde en zesde maand treedt vaker een menstruatie op en wordt dikwijls bijvoeding gegeven aan een baby (hoewel dat niet noodzakelijk is). Daarom is toepassing van LAM in die maanden moeilijker; de betrouwbaarheid is dan sterk afhankelijk van het strikt volgen van de regels.
 
Mannen/ vrouwencondoom

Is een barrièremiddel. Beschermt bij goed gebruik goed tegen zwangerschap. Beïnvloedt de cyclus en borstvoeding niet. Beschermt ook tegen infectie. Geeft het lichaam tijd om te herstellen. Wel altijd gebruiken.

 
De borstvoedingspil. Cerazette.

Is oestrogeenvrij. Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Heeft geen effect op de kwaliteit en hoeveelheid borstvoeding. Moet elke dag ingenomen worden, er is dus geen stopweek. Heeft een veiligheidsmarge van 12 uur. Kan niet worden gebruikt om een menstruatie uit te stellen. Na een miskraam kun je er direct mee beginnen. Na een late miskraam (na 14 weken) of na de bevalling: start in de 4e week ( 21 – 28 dagen na de bevalling). Start je hierna sluit dan een zwangerschap uit voordat je ermee begint en gebruik 7 dagen een barrièremiddel.

 
Mirena

Spiraaltje met lage dosis progestageen. Wordt 8 – 12 weken na de bevalling in de baarmoeder geplaatst. Voorkomt een eisprong en door een ontstekingsreactie van het baarmoederslijmvlies is geen innesteling mogelijk. Beperkt de beweeglijkheid van de zaadcellen. Geeft vaak een kortere menstruatie met minder bloedverlies. Geeft incidenteel infectie of perforatie van de baarmoeder of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

 
Koperspiraal

Wordt na 8 – 12 weken in de baarmoeder geplaatst. Door een ontstekingsreactie van het baarmoederslijmvlies is geen innesteling mogelijk. Beperkt de beweeglijkheid van de zaadcellen. Kan toename van duur en hoeveelheid menstruatie geven. Geeft incidenteel infectie of perforatie van de baarmoeder of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

 
Prikpil

Bevat voldoende hormonen om 12 weken tegen zwangerschap te beschermen. Kan een onvoorspelbaar bloedingspatroon en stemmingsverandering geven. Na het stoppen kan het wel een jaar duren voordat er weer een nieuwe cyclus terugkomt (en je weer zwanger kunt worden).

 
Implanon

Is een anticonceptiestaafje met gereguleerde hormoonafgifte. Geeft minder opbouw van het baarmoederslijmvlies, verdikking van het slijmvlies van de baarmoedermond en voorkomt de eisprong. Het staafje wordt onder de huid ingebracht en is 3 jaar werkzaam.

 
Sterilisatie

Dit is een permanente vorm van anticonceptie. Sterilisatie is een ingreep waarbij de zaadleiders bij de man of de eileiders bij de vrouw worden doorgesneden of afgebonden.

 

 

Overige anticonceptie (niet geschikt in combinatie met borstvoeding)

 
De combinatiepil

Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Wordt 3 weken ingenomen daarna volgt een stopweek met een ontrekkingsbloeding (vaak minder dan een menstruatie). Na een miskraam kun je er direct mee beginnen. Na een late miskraam (na 14 weken) of na de bevalling: start in de 4e week ( 21 – 28 dagen na de bevalling). Start je hierna sluit dan een zwangerschap uit voordat je ermee begint en gebruik 7 dagen een barrièremiddel (condooms). Braken en diarree kunnen de effectiviteit beïnvloeden

 
Nuvaring

Wordt in de vagina ingebracht. Geeft hier rechtstreeks een lage dosering hormonen af en voorkomt zo de eisprong. Wordt 3 weken gebruikt daarna volgt een stopweek met een ontrekkingsbloeding. Na een miskraam kun je er direct mee beginnen. Na een late miskraam (na 14 weken) of na de bevalling: start in de 4e week ( 21 – 28 dagen na de bevalling). Start je hierna sluit dan een zwangerschap uit voordat je ermee begint en gebruik 7 dagen een barrièremiddel (condooms).

 
Pleister Evra

Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Deze pleister plak je op je huid. 1 Pleister per week voor 3 weken + 1 pleistervrije week. Braken en diarree beïnvloeden de effectiviteit niet.

 
Morning after pil

Is verkrijgbaar via de huisarts, bij de apotheek en bij de drogist en via internet ook zonder recept. Gebruik zo snel mogelijk na onbeschermde gemeenschap.

 
Methodes gebaseerd op herkenning van de cyclus

De NPF-methode (NFP staat voor ‘natural family planning’ of ‘natuurlijke gezinsplanning’) Hierbij leert de vrouw haar vruchtbare periode kennen d.m.v. het herkennen van een aantal veranderingen in lichaamstemperatuur, (cervix) slijm of baarmoederhals. Tijdens de vruchtbare periode kan een barrièremiddel (condooms) worden gebruikt.